Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Het Internet of Things (IoT), of het netwerk van fysieke objecten, is niet nieuw. Tegenwoordig vormen geconnecteerde systemen de basis voor ‘slimme gebouwen', of het nu gaat om commerciële gebouwen of huizen. Meer dan ooit vertrouwen de gebruikers of bewoners op slimme technologie om efficiënter en met meer comfort te kunnen werken en wonen. En ook in de beveiliging speelt IoT een belangrijke rol. Uiteraard is het daarbij ook belangrijk om niet alleen een slimme, maar vooral een veilige en gezonde omgeving te creëren.

Het Internet of Things voor installateurs

De marktaandeel van slimme producten is over de afgelopen jaren snel gegroeid, en deze ontwikkeling zal ook nog door blijven gaan. Uw klanten zijn meer dan ooit geïnteresseerd aan slimme, geconnecteerde oplossingen voor woon- en werkomgevingen. En natuurlijk gaat het niet altijd om volledig geïntegreerde oplossingen: ook losse, slimme producten kunnen voor meer gemak en efficiëntie zorgen. Juist omdat het Internet of Things een blijvende trend is, is het daarom belangrijk om u te verdiepen in de mogelijkheden van slimme beveiligingsoplossingen en uw portfolio (zo nodig) uit te breiden.

Hoe ziet slimme beveiliging er uit?

De lijst met beschikbare producten die (draadloos) verbinding kunnen maken met het internet, en daarom deel uitmaken van het Internet of Things, is lang. En er komen steeds nieuwe producten bij. In eerste instantie is het daarom belangrijk om te kiezen voor producten die bij de vraag van uw klanten past. Naast losse systemen is het ook mogelijk om volledig geïntegreerde oplossingen aan te bieden.

Videobewaking – Het vaakst komt IoT voor bij videobewaking. Denk bijvoorbeeld aan IP-camera's, netwerkvideorecorders of geconnecteerde opslagoplossingen. De netwerkverbinding zorgt ervoor dat de verschillende producten een volledig slim systeem vormen dat u op afstand kunt inzien en beheren. Daarnaast kunnen de gebruikers de opnames bijvoorbeeld op een smartphone bekijken, op elk moment en elke locatie, zo lang er maar internet is.

Toegangscontrole – Ook als het gaat om toegangscontrole wordt er vaak gebruik gemaakt van IoT. Bedieningspanelen, lezers en meer zijn dan met een netwerk verbonden om de toegang tot een gebouw te beheren. Maar ook systemen die werken met gezichtsherkenning of vingerafdrukscanners maken gebruik van IoT. Door personen via het netwerk te identificeren kan de toegang tot het gebouw of een ruimte beveiligd worden.

Alarmsystemen – Of het nu gaat om alarmsystemen in commerciële gebouwen, appartementencomplexen of eengezinswoningen, ook hier wordt gebruik gemaakt van IoT. Verbonden inbraakcentrales en detectoren worden aangesloten op hetzelfde WiFi netwerk en kunnen inbraak eenvoudig en betrouwbaar detecteren. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om eventuële meldingen in een app op hun smartphone op afstand in te zien.

Reddingsapparaten - Draadloze paniekknoppen kunnen draadloos verbinding maken met beveiligingssystemen, zodat gebruikers een noodmelding naar het systeem kunnen sturen.

Uiteraard is de lijst van geconnecteerde producten of oplossingen nog veel langer. Eindgebruikers zullen steeds meer gewend raken aan het gemak van systemen die gebruik maken van IoT, en de vraag ernaar zal daarom ook blijven groeien. Van een luxe of gemak zal deze technologie daarom uiteindelijk veranderen in een noodzaak of basis behoefde.

close button