Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Pro AV voor beveiligingsinstallateurs

In 2023 zette ADI wereldwijd de stap om de nieuwe categorie Pro AV te introduceren. Hieronder vallen alle producten van bestaande en nieuwe leveranciers op het gebied van audio- en visuële installaties. Met deze introductie biedt ADI een nog completer assortiment voor bestaande en potentiële klanten. Door de nauwe samenhang van beveiligingsprojecten met professionele AV oplossingen is het een logsiche stap voor een distributeur die het 'one-stop-shop' principe hanteert. Vooral ook omdat de vraag naar Pro AV installaties groeit en de prognose ook voor de toekomst positief is. Volgens AVIXA (Audiovisual and Integrated Experience Association) zal de vraag naar Pro AV in EMEA in de komende vijf jaar met meer dan 5% blijven stijgen. De totale verwachtte omzet voor Pro AV installaties en integraties ligt bij ongeveer 57 miljoen US Dollars.

Waarom is Pro AV belangrijk voor beveiligingsinstallateurs?

Naast losse Pro AV installaties, zoals bijvoorbeeld grote video walls in winkels of interactieve schermen in scholen, hangen Pro AV projecten vaak nauw samen met beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan omroepsystemen die gekoppeld zijn aan videobewakingsystemen. Zodra het systeem via de camera's getriggerd wordt, kunnen er automatisch vooraf opgenomen berichten worden afgespeeld. Dat is nog maar één voorbeeld: Pro AV kan ook als aanvulling op een bestaand project worden verkocht. Bijvoorbeeld door interactieve schermen en een conferentiesysteem voor een vergaderruimte toe te voegen aan een voorstel. De nodige kennis voor de installatie hebben de meeste integratoren al in huis, maar ADI kan als distributeur ondersteunen met technsiche kennis en tijdens de projectering. De eindklant kan hierdoor alles via één partij regelen en installateurs kunnen ook aan uitgebreidere tenders meedoen.

Voorbeelden van beveiligingsinstallaties met Pro AV oplossingen

Naast omroepsystemen en speakers horen ook monitoren, interactieve schermen of LED walls bij het assortiment van Pro AV. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van toepassingen die vaak hand in hand gaan met beveiligingsinstallaties:

 • Control rooms
  Grote videobeveiligingsprojecten vereisen vaak ook een control room vanuit waar de beveiligers de inkomende beelden kunnen bekijken, analyseren en ingrijpen wanneer nodig. Hiervoor zijn uiteraard grote schermen nodig om de beelden van meerdere camera's in één oogopslag te kunnen zien. Daarnaast kan een omroepsysteem en de bijhorende speakers op de te beveiligende plekken handig zijn. Zo kunnen beveiligers, mocht dit mogelijk zijn, vooraf opgenomen berichten afspelen of zelf iets omroepen.
 • Informatieschermen op verschillende locaties
  Ook het installeren van schermen ter informatie van gebruikers overal in een gebouw of zelfs op meerdere locaties hoort bij Pro AV. Naast de schermen zelf is het daarbij ook handig om na te denken over hoe de content voor de schermen centraal aangestuurd kan worden. Hiervoor zijn er verschillende software oplossingen verkrijgbaar in het assortiment van ADI. Zo kan uw klant eenvoudig en snel alle aangesloten schermen vanuit één locatie aansturen en desnoods op meerdere kantoren tegelijkertijd dezelfde informatie delen. Van dagelijkse updates en het nieuws tot belangrijke berichtgevingen en veiligheidsmaatregelen. Schermen ter informatie van grote mensengroepen kunnen op veel plekken van pas zijn, van ziekenhuizen tot bedrijfspanden.
 • Pro AV voor evacuaties
  Een professionele geluidsinstallatie kan natuurlijk niet alleen worden gebruikt om achtergrondmuziek in een pand af te spelen of iets om te roepen. De speakers en het omroepsysteem kunnen ook worden gebruikt als ondersteuning van een brandmeldsysteem. Mocht het nodig zijn kunnen er berichten afgespeeld of ingesproken worden om een veilige evacuatie van het pand te garanderen. Uiteraard is het geen vervanging van een goed brandmeldsysteem en wettelijk verplichte noodverlichting, maar het kan bijdragen aan de veiligheid van het gebouw.
 • Interactieve schermen in vergaderruimtes
  Ook de technologie van moderne vergaderruimtes valt onder Pro AV. De meeste bedrijven hebben behoefte aan interactieve schermen in meeting rooms en mogelijk ook conferentiesystemen. Hetzelfde geldt ook voor moderne klaslokalen in scholen.
 • Betere klantbeleving in winkels
  Moderne winkels zijn veel meer dan alleen een plek waar producten bekeken en gekocht kunnen worden. In veel flagship stores en winkelcentra hangen grote, soms interactieve schermen om de klantbeleving te verbeteren. Dit zal meer en meer ook de norm worden voor kleinere winkelpanden. Hierbij kunnen (interactieve) schermen en LED walls net zo belangrijk zijn als de installatie van speakers.

Technische ondersteuning voor uw Pro AV installaties

Of het nou gaat om Pro AV projecten die gerelateerd zijn aan beveiligingsinstallaties of om losse projecten, met de uitbreiding van het assortiment biedt ADI ook aanvullende projectondersteuning. Graag helpt het team u verder met technisch advies of tijdens het projecteren. Daarnaast hebben wij ook een team van experts voor u klaarstaan voor specifieke vragen over producten en de verschillende technische oplossingen.

close button