Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Toegangscontrole ontwikkelt razend snel. Vooral voor residentiële projecten wordt de wensenlijst steeds langer en verwachten bewoners makkelijke en handige, maar ook veilige oplossingen. In een wereld waarin slimme apparaten en geautomatiseerde processen de standaard zijn, worden de eisen voor woongebouwen steeds hoger. Uiteraard kan toegangscontrole niet achter blijven: slimme technologie om mensen op het juiste moment toegang tot het juiste gedeelte van een gebouw te geven zijn geen uitzondering meer. De tijden dat er een sleutel nodig was om mensen binnen te laten, bijvoorbeeld om onderhoud uit te voeren in technische ruimtes, zijn lang voorbij.

Maar zoals alle technische ontwikkelingen brengt ook deze moderne technologie uitdagingen met zich mee. Immers moet een modern toegangscontrolesysteem niet alleen aan de vraag naar gemak van de bewoners voldoen, maar vooral ook veilig zijn. Met Toegangscontrole 3.0 introduceert 2N zeven aandachtspunten als basis voor veilige, moderne toegangscontrole voor residentiële projecten.

1. IP technologie

IP technologie vormt de basis voor moderne toegangscontrole. Door voor een open protocol te kiezen kan het toegangscontrolesysteem eenvoudig geïntegreerd worden met smart home oplossingen. Daarnaast is het mogelijk om oplossingen per project op maat te maken en te installeren. Zo voldoet het toegangscontrole- en intercomsysteem altijd aan de eisen van de projectontwikkelaar en de toekomstige bewoners. Ook zorgt het ervoor dat het bovengenoemde gebruikersgemak gegarandeerd is.

Een open intercom protocol kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de voordelen van een videodeurbel voor alle bewoners toegankelijk te maken. Waar het bij eengezinswoningen al relatief normaal is om via de mobiele telefoon te zien wie er wanneer aan de deur heeft gestaan (en mogelijk open te doen), moet het bij flatgebouwen nog de standaard worden. Nooit meer iemand missen die aan de deur staat wordt zo ook voor de bewoners van grote gebouwen mogelijk.

2. Mobiele toegangscontrole

De meeste mensen dragen altijd een mobiele telefoon bij zich. Inmiddels gebruiken we hem voor veel meer dan het simpele beantwoorden van een belletje of mailtje. Het is dus ook niet verrassend dat de vraag naar mobiele toegangscontrole juist voor woongebouwen steeds groter wordt. Naast het gemak voor de bewoners zorgt mobiele toegangscontrole ook voor voordelen voor beheerders. Het was immers nog nooit zo makkelijk om beheerders eenmalig toegang te geven tot een bepaald gedeelte van het gebouw. Door simpelweg van tevoren een mobiele token op te sturen hoeft een monteur niet meer aan te bellen, maar kan zo het gebouw binnen.

3. Gebruikersgemak & toegankelijkheid

Hoe meer processen in ons dagelijks leven geautomatiseerd worden, hoe groter wordt de behoefte aan gemak. Een modern toegangscontrolesysteem kan hier aan voldoen. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de verschillende doelgroepen binnen een residentieel project. Waar jongere generaties een voorkeur hebben voor contactloze toegangscontrole of gebruik willen maken van hun mobiele telefoon, hebben oudere bewoners mogelijk alternatieven nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan badges, pincodes of tags. Ondanks dat contactloze mogelijkheden een steeds grotere rol zullen spelen, is de toegangkelijkheid voor alle potentiële bewoners een belangrijke factor.

4. Multi-user technologie

Juist omdat er binnen een residentieel project verschillende doelgroepen zijn, is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarnaast is het nodig om na te denken over de wettelijke eisen: het kan bijvoorbeeld niet zo maar opgeeist worden dat mensen gebruik maken van biometrische toegangscontrole, als ze het hiermee niet akkoord zijn. Daarom is het aan te raden om altijd rekening te houden met meerdere technologieën in één systeem. Vergeleken met meerdere losse systemen naast elkaar heeft dit meerdere voordelen: het ziet er strakker uit, wat bij de uitstraling van een modern flatgebouw past. Maar het is ook eenvoudiger te installeren en te onderhouden.

5. Betrouwbare Cloud oplossing

Een groot voordeel van IP technologie is het feit dat beheer op afstand in real-time mogelijk is. Vooral bij gebouwen met veel lezers of intercoms bespaart dit veel tijd voor onderhoud. Ook kunnen mogelijke problemen eerder geïdentificeerd en zo voorkomen worden. Hierbij is het wel belangrijk om voor een betrouwbare en veilige Cloud oplossing te kiezen. Hierdoor kan de beheerder er niet alleen op vertrouwen dat de opgeslagen data klopt, maar wordt er ook aan de geldende wetten met betrekking tot data bescherming voldaan.

6. Cybersecurity

Voor de veiligheid van een modern toegangscontrolesysteem is het ook belangrijk om cybersecurtiy in het algemeen een prioriteit te maken. Elke fout tijdens de installatie kan ervoor zorgen dat het gehele systeem uiteindelijk onveilig is. Daarom worden de producten en de software uiteraard door de leverancier getest, alvorens ze gelanceerd worden, en horen deze aan internationale standaarden zoals ISO27001 te voldoen. Echter is het ook belangrijk om alert te zijn op mogelijke cybercriminaliteit. Elke aanwijzing kan uiteindelijk een teken zijn dat iemand toegang kan krijgen, die geen toegang moet hebben, en vormt daarmee een veiligheidsrisico.

7. Privacy & data bescherming

Naast mogelijke veiligheidsrisico’s brengt elke moderne technologie die te maken heeft met persoonsgegevens de verplichting met zich mee dat deze goed beschermd moeten worden. Hiervoor heeft de EU een aantal jaar geleden de GDPR geïntroduceerd. En ook bij moderne toegangscontrole komt dit kijken. Immers hangen antwoord units van intercoms bij mensen thuis, een omgeving waar iedereen zich veilig wil voelen. Daarom mogen antwoord units dan ook geen geluiden of bewegingen vanuit het appartement monitoren, en al helemaal niet oplsaan. Daarnaast is het nodig om te overwegen welke persoonsgebonden gegevens van de bewoners daadwerkelijk nodig zijn om het systeem goed te installeren en te beveiligen, en of en hoe deze door worden gegeven aan derde partijen, zoals beheerders.

close button